

Framtidsreceptet
Vi på Polarbröd vill skapa möjligheter till ett gott och sunt liv för generationer framåt. Den största utmaningen med det är att jordens resurser är under stor stress. För att undvika att matsystemet kollapsar måste vi hitta ett hållbart sätt att leva. Därför lanserade vi Framtidsreceptet – ett årligen återkommande initiativ där vi vill kraftsamla för att söka konkreta lösningar på de hållbarhetsutmaningar vi står inför. Nu hjälps vi åt att ställa om till ett matsystem där de planetära gränserna inte överskrids.

Sveja – resultatet av Framtidsreceptet 2025
I årets upplaga av Framtidsreceptet adresserar vi en utmaning som är en naturlig del av mångas vardag – ett mer hållbart pålägg till mellanmålsmackan. Den svenska mellanmålskulturen är något vi på Polarbröd värnar starkt om. Vi vill inspirera fler till att äta goda mellanmål som inte bara smakar gott utan också gör gott för såväl människor som planeten. I årets Framtidsreceptet har vi därför, tillsammans med en av Sveriges främsta aktörer för hållbar omställning inom mat; Jävligt Gott, undersökt nya, hållbara och hälsosamma pålägg som är enkla att applicera i vardagen. Resultatet blev Sveja – nyttiga röror bestående av svenska frön och baljväxter, som sedan har smaksatts med populära smaker; äppelpaj, pizza och curry.

– Det är så roligt att smaka nåt som är nyttigt, växtbaserat, och gjort på en bas av svenska råvaror som dessutom är gott och enkelt. Det är nästan för bra för att vara sant, säger Karin Bodin, vd på Polarbröd.
De nya mellanmålskoncepten har under våren stresstestats hos aktörer såsom Svenska Kyrkan, Scouterna, COOR och Reitan Convenience.
– Målsättningen med Framtidsreceptet är att skapa riktigt förändring. Vi hoppas att vi tillsammans med andra aktörer kan ta konceptet vidare så att det når ut till den breda allmänheten. Vi har redan idag pågående dialoger runt detta, säger Laura Pulkkinen, innovations- och utvecklingschef på Polarbröd.
Framtidens mellanmålsrecept ”Sveja” – så gör du
Mixa ihop ingredienserna för din bas i en blender eller matberedare. Klart! Sen är det bara att välja smaksättning, mixa alla dessa ingredienser till en slät röra, och sedan har du en nyttig, hållbar, men också god röra att avnjuta på exempelvis en smörgås eller som en dipp till grönsakerna.
Busenkel och nyttig bas
2 dl frön, gärna solrosfrön
2 dl svenska gula ärtor, blötlagda och kokade
1,5 dl vatten
Smaksättning 1 – Pizza
1,5 dl tomatpuré
1,5 msk Oregano
2 klyftor vitlök
1 dl näringsjäst (kan uteslutas)
1,5 tsk salt
Smaksättning 2 – Äppelpaj
2 stycken normalstora äpplen
0,5 dl äppelsylt eller äppelmos
1,5 msk kanel
1,5 tsk salt
Smaksättning 3 – Curry
1,5 msk currypulver
1 tsk gurkmeja (pulver)
1 tsk färsk ingefära riven
1 klyfta vitlök
1 äpple
1,5 tsk salt
Juice från 1/2 färsk lime

Samarbetspartner
I årets upplaga är vi glada över att få kroka arm med Jävligt Gott för att tillsammans skapa en permanent förändring. Med visionen om att det ska vara ”lätt att göra rätt” jobbar Jävligt Gott idag med flera stora aktörer för att tillsammans främja ett hållbarare matsystem som gynnar både planeten och hälsan.
Läs mer om Jävligt GottVad händer i projektet?
Förra årets upplaga
Förra årets upplaga av Framtidsreceptet var startskottet för det årligen återkommande initiativet. Då sökte vi lösningar på hur vi kan inspirera människor att äta mer hållbart och minska matsvinn. Hur man kan få till en mer hållbar måltid, helt enkelt. Tillsammans med det globala innovationsnätverket MTF Labs utvecklade vi fem utvalda idéer till prototyper som presenterades för allmänheten under våren.
Läs om idéerna