Grön ärtsoppa med pepparrotskräm, krutonger och ägg
Ingredienser
- 4 Polarpolare Lillråg med linfrö
- 4 tsk Olja till soppan, plus lite extra till bröden
- 2 Gula lökar, skalade och hackade
- 4 Vitlöksklyftor, hackade
- 1200 g Frysta gröna ärtor
- 3 tsk Salt
- 14 dl Vatten
- 4 Grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande fond
- 4 dl Crème fraiche till soppan
- 1 tsk Malen svartpeppar
- Ev citronsaft
- 5 msk Finriven pepparrot
- 3 dl Creme fraiche till pepparotskrämen
- 5 Ägg
- Gräslök
Gör så här
- Hetta upp 4 tsk olja i en kastrull och fräs lök och vitlök. Tillsatt ärtor, vatten och buljongtärningar eller fond. Låt koka upp och sjud i 5 min. Tillsatt crème fraiche, smaka av med salt, svartpeppar och ev lite citronsaft. Mixa soppan slät med en stavmixer, rör om och håll varmt.
Krutonger
- Bryt brödet i grova bitar. Lägg brödbitarna på en plåt. Ringla över olja, salt och peppar. Rosta brödbitarna i ugnen tills de är gyllene.
Pepparrotskräm
- Rör ihop finriven pepparrot och 3 dl crème fraiche.
- Koka ägg, kyl ner, skala och halvera. Servera soppan med ägghalvor, krutonger och pepparrotskräm, bjud gärna lite extra kräm och krutonger vid sidan. Krutongerna är absolut godast knapriga.
Tips!
- Extra gott blir det om du ringlad lite olivolja över soppan precis före servering och hackar lite gräslök som du strör över.