Italienska gnocchi på bröd och spenat
Stek gärna gnocchin i smör eller olja efter kokning för att få en gyllenbrun yta. Perfekt om du får gnocchi över som du ska värma, då är det både godast och enklast att steka den.
Ingredienser
- 35 KRAV-märkt Vetekaka
- 10 dl mjölk
- 250 g fryst hackad spenat, tinad
- salt och peppar
- muskotnöt
- 100 g prästost eller annan smakrik ost
- 2 ägg
- ev. ströbröd
- smör/olja
- Pumpa:
- 2 butternutpumpor, skalade och grovt tärnade
- 16 vitlöksklyftor, skivade
- olja till stekning
- salt
- Fänkål:
- 3 fänkål, skurna i ½ cm tjocka skivor
- olja till stekning
- salt
- Blodapelsindressing:
- 1 blodapelsin (eller gul apelsin), filéad
- 1 blodapelsin (eller gul apelsin), juice och rivet skal
- 3 msk vitvinsvinäger
- 1 dl olivolja
- salt
- peppar
- rostade pumpafrön
Gör så här
gnocchi
- Blanda brödsmulor och mjölk så allt blir fuktigt. Låt stå en stund så brödet suger upp så mycket av mjölken som möjligt. Häll av ev överflödig mjölk.
- Rör i spenat, salt, peppar och muskotnöt.
- Riv osten och tillsätt tillsammans med äggen. Blanda i maskin eller för hand till en jämn deg.
- Om konsistensen är för mjuk, tillsätt ströbröd tills den tjocknar.
- Rulla degen till avlånga eller runda gnocchi. Lägg gnocchin i kokande, saltat, vatten. När de flyter upp till ytan är de redo att serveras.
Pumpa
- Stek pumpatärningarna i olja tills de är gyllene och mjuka.
- Tillsätt vitlök och fortsätt steka någon minut.
- Smaka av med salt.
Fänkål
- Fräs fänkål i olja tills den är mjuk och glansig. Smaksätt med salt.
Blodapelsindressing
- Filéa apelsinen och ställ åt sidan.
- Blanda apelsinjuice, vinäger och olja. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda med filéerna.