Framtidsreceptet

Vi på Polarbröd vill skapa möjligheter till ett gott och sunt liv för generationer framåt. Den största utmaningen med det är att jordens resurser är under stor stress. För att undvika att matsystemet kollapsar måste vi hitta ett hållbart sätt att leva. Därför lanserade vi Framtidsreceptet – ett årligen återkommande initiativ där vi vill kraftsamla för att söka konkreta lösningar på de hållbarhetsutmaningar vi står inför. Nu hjälps vi åt att ställa om till ett matsystem där de planetära gränserna inte överskrids.

Årets tema

I årets upplaga av Framtidsreceptet adresserar vi en utmaning som är en naturlig del av mångas vardag – ett mer hållbart pålägg till mellanmålsmackan. Den svenska mellanmålskulturen är något vi på Polarbröd värnar starkt om. Vi vill inspirera fler till att äta goda mellanmål som inte bara smakar gott utan också gör gott för såväl människor som planeten. I år kommer vi därför undersöka nya, hållbara och hälsosamma pålägg som är enkla att applicera i vardagen – tillsammans med en av Sveriges främsta aktörer för hållbar omställning inom mat; Jävligt Gott.

Så här skapar vi Framtidsreceptet

Framtidsreceptet är ett initiativ som går ut på att kraftsamla och hjälpas åt att kavla ut en hållbar väg framåt, ett sätt att reparera den skada planeten redan tagit. Vårt mål är att årligen presentera minst en konkret lösning på hur vi människor ska kunna bidra till ett mer hållbart matsystem. Så här ser processen ut i år.

1. Vad är problemet?

En specifik hållbarhetsutmaning adresseras årligen. I år handlar det om att undersöka hur vi människor kan producera och konsumera mellanmål på nya och hållbara sätt. Vi söker en konkret lösning som dessutom ska vara enkel att applicera i vardagen.

2. Vi undersöker

När vi identifierat årets utmaning börjar vi söka lösningar. I årets upplaga handlar det om att hitta rätt råvaror, produkter och recept som utgör ett hållbart – men också himmelskt gott – pålägg till mellanmålsmackan, som är enkelt att applicera i vardagen. Vi kommer att samarbeta med Jävligt Gott för att tillsammans utveckla olika förslag på mellanmålskoncept.

3. Vi utvecklar

För att ta vår lösning till nästa nivå tror vi på samarbete. I år krokar vi därför arm med Jävligt Gott och deras nätverk av kockar och andra nyckelaktörer för att testa de olika koncepten. För oss på Polarbröd är det också viktigt att engagera och inspirera den yngre generationen. Därför kommer vi även involvera ungdomar under testfasen. Tillsammans beslutar vi vilken lösning som har störst potential att bidra till ett mer hållbart matsystem.

4. Vi presenterar den valda lösningen

Framtidsreceptet handlar om att skapa verkliga lösningar och bidra till förändring. När det nya mellanmålet är klart bjuder vi in relevanta aktörer från olika delar av näringslivet som får ta del av vårt koncept eftersom vi vill att lösningen inte bara ska finnas i teorin. Vi kommer involvera viktiga marknadsaktörer för att undersöka – och säkerställa – att vårt nya mellanmålskoncept kan bli tillgängligt för fler.

Samarbetspartner

I årets upplaga är vi glada över att få kroka arm med Jävligt Gott för att tillsammans skapa en permanent förändring. Med visionen om att det ska vara ”lätt att göra rätt” jobbar Jävligt Gott idag med flera stora aktörer för att tillsammans främja ett hållbarare matsystem som gynnar både planeten och hälsan.

Läs mer om Jävligt Gott

Förra årets upplaga

Förra årets upplaga av Framtidsreceptet var startskottet för det årligen återkommande initiativet. Då sökte vi lösningar på hur vi kan inspirera människor att äta mer hållbart och minska matsvinn. Hur man kan få till en mer hållbar måltid, helt enkelt. Tillsammans med det globala innovationsnätverket MTF Labs utvecklade vi fem utvalda idéer till prototyper som presenterades för allmänheten under våren.

Läs om idéerna