Abisko jordgubbsbakelse
De här bakelserna blir fantastiskt goda, bröden blir spröda och passar perfekt till den lena krämen, jordgubbarna och timjan på toppen. En oslagbar kombination!
Förslag på bröd
Abisko
Ingredienser
- 2 Abisko
- 75 g Smör
- 1 Äggvita
- 2 dl Råsocker
- Zest från 2 stora citroner
- 1 Burk Cremé Fraiche
- 1 msk Strösocker
- Färska jordgubbar
- Finhackad färsk timjan
Gör så här
- Bryn smöret genom att smälta det tills det fått färg och luktar lite nötigt, låt svalna till rumstemperatur.
- Riv skalet av citronerna och blanda med sockret, blanda smöret med äggvitan.
- Pensla brödskivorna med äggblandningen, strö på socker/citronblandningen och grädda i ugnen på 225˚c ca 5 min eller tills de fått fin färg.
- Innan brödet svalnat helt, skär i lagom stora bitar.
- Hit kan du förbereda och förvara bröden torrt i påse eller burk.
Strax före servering
- Vispa crème fraiche så den blir fast, blanda försiktigt med strösockret.
- Toppa bröden med krämen, färska jordgubbar och hackad färsk timjan.
Tips!
- Detta är ett superbra recept på goda bröd/kakor som går att variera och använda till många olika recept. Gör t ex dubbel sats av bröden, skär hälften i mindre kakstora bitar och ät som småkakor till kaffet. Går något bröd sönder – ingen fara, smula och strö över vaniljglass. Istället för bakelser kan du också vända på det hela och spritsa eller klicka krämen i glas och sedan toppa med jordgubbar och brödsmul eller kakor. Testa också att strö på kanel eller kardemumma innan gräddning….