Advent-smörgåstårta med skinka, äpple och lax
En god och snabbgjord smörgåstårta med smak av lax, äpple och senap. Perfekt till adventsmyset!
Receptet är tillagat på sex stycken halvmånar, 1,5 påse Jubileumskaka.
Förslag på bröd
Jubileumskaka
Ingredienser
- 6 halvmånar Jubileumskaka
- 400 g färskost
- 400 g creme fraiche
- 1 tsk salt
- FYLLNING 1:
- 200 g skinka
- 1 rött äpple
- 1 tsk stark senap
- FYLLNING 2:
- 200 g gravad lax
- ½ finhackad rödlök
- några knippen hackad dill
- 3 hårdkokta ägg
- 1 tsk stark senap
- Topping:
- 200 g skinka
- 3 hårdkokta ägg
- vindruvor, dill, physalis efter tycke och smak
Gör så här
- Börja med att tillverka oströran genom att vispa ihop färskost och creme fraiche. Smaka av med salt och dela upp oströran i tre olika skålar.
- Finhacka skinka och äpple och blanda ner i den första skålen. Smaka av med lite senap och eventuellt också salt.
- Hacka laxen i mindre bitar och blanda ner i den andra skålen. Tillsätt hackat ägg, rödlök, dill och senap. Smaka av och salta vid behov.
- Lägg ut två halvmånar Jubileumskaka på ett tårtfat. Bred över skinkfyllningen.
- Lägg på två Jubileumskakor till – gärna med skarvarna riktade åt ett annat håll än lagret under. Bred över laxfyllningen.
- Avsluta med ett lager Jubileumskaka och toppa med den sista oströran. Bred ut och dekorera sedan med lax, ägg, skinkrullar, vindruvor, physalis och dill.
- Låg gärna stå svalt några timmar innan servering.