Babsans silltårta
Receptförslag från Sofia Linde.
Ingredienser
- Polarkaka, välj antal skivor eller lager efter önskad höjd och antal bitar
- 3 dl creme fraiche
- 2 dl gräddfil
- 1 stor burk inlagd sill, tunt skivad
- 1/2–3/4 dl matjessill, tunt skivad, beroende på hur mycket smak man önskar
- hackad rödlök, om man vill
- 6–10 st kokta kalla skivade potatisar
- vispad grädde till toppen
Gör så här
- Blanda ihop röran och tillsätt hackad röklök om du önskar.
- Bred röran på ett lager Polarkaka med baksidan uppåt och täck med skivad potatis. Bred på ett tunt lager av vätskan från röran för att limma nästa lager och fukta brödet underifrån.
- Lägg på ett lager bröd till och bred ut röra och skivad potatis enligt ovan. Upprepas beroende på önskat antal lagerhöjd. Avslutas med ett bröd med baksidan uppåt.
- Förberedes med fördel dagen innan så det får dra sig tillräckligt. Det är viktigt att täcka tårtan så brödet inte torkar.
- Vid servering. Täck toppen och sidorna med ett tunt lager vispad grädde, och garnera sedan efter önskemål med t ex, tomatklyftor, ägg i klyftor, skivat ägg, gurkskivor, hackad purjolök och/eller rödlök, dillvippor och gräslök.
- Hugg in och njut!