Falafelwraps – serveras med tomat- och rödlökssallad och tahinisås
Förslag på bröd
Sarek
Ingredienser
- 4 Sarek
- 3 dl Kikärtor, torkade
- 1 Gul lök, finhackad eller riven
- 2 Vitlöksklyftor, finhackade
- 1 dl Bladpersilja, finhackad
- 1 msk Potatismjöl
- 1 tsk Salt, till falafeln
- 1 tsk Spiskummin, stött
- 2 msk Vatten, till falafeln
- ½ dl Sesamfrön (valfritt)
- 5 dl Frityr- eller solrosolja
- 3 Tomater
- 1 Rödlök
- ½ dl Bladpersilja, till salladen
- ½ dl Koriander
- 1 msk Citronsaft, till dressingen
- 2 msk Olivolja, till dressingen
- ½ msk Vatten, till dressingen
- ½ tsk Salt, till dressingen
- Svartpeppar, till dressingen
- 2 dl Turkisk yoghurt, till tahinisåsen
- 3 msk Tahini, till tahinisåsen
- 1 msk Citronsaft, till tahinisåsen
- 1 Nypa salt, till tahinisåsen
Gör så här
Falafel
- Lägg kikärtorna i blöt över natten i ljummet vatten.
- Mixa kikärtorna med gul lök, vitlök, persilja, potatismjöl, salt, spiskummin och vatten.
- Forma smeten till biffar och vänd dem i sesamfrön.
- Hetta upp olja till 180°.
- Fritera bollarna i olja i 4–5 minuter eller tills de är gyllene och krispiga.
- Låt dem rinna av på hushållspapper.
Tomat- och rödlökssallad
- Dela tomaterna och kärna ur dem. Skär tomatköttet i tärningar.
- Hacka rödlöken och örterna fint och lägg i en skål.
- Hacka salladen, blanda med tomater, örter och lök.
- Blanda ihop dressingen och ringla över salladen. Blanda.
Tahinisås
- Blanda ihop alla ingredienser och smaka av.
Wraps
- Fördela tomat- och rödlökssalladen på brödskivorna, vik ihop till wraps och lägg i falafel och toppa med tahinisåsen.