Grillad fisk med picklad gurka, brynt smöremulsion och färskpotatis
Förslag på bröd
Jubileumskakor Vete
Ingredienser
- 4 Jubileumskakor Vete
- 1 Röding
- 1 Citronskiva
- 3 Kvistar timjan
- 8 Rädisor tunt hyvlade
- 8 Små kokta färskpotatisar skivade
- 1 dl Plockad frisésallad
- 1 Ask smörgåskrasse
- En halv gurka
- ½ dl Ättikssprit
- ¾ dl Vatten
- 2 msk Socker
- ½ krm Salt
- 2 Ägg (kokta i 2 min)
- 3 msk Citronsaft
- 300 g Brynt smör
- Salt
- Peppar
Gör så här
- Förbered den picklade gurkan och smöremulsionen först.
- Recepten räcker till flera smörgåsar men både gurkan och emulsionen går bra att spara i kylen några dagar.
- Koka potatisen och förbered tillbehören innan du börjar med fisken.
- Fyll rödingen med citron, timjan, salta och peppra.
- Kläm ihop och grilla i halster till innertemperatur ca 42 grader (eller efter egen smak).
- Bred på smöremulsionen och montera sedan mackorna med den grillade fisken.
- Bygg vidare med potatis, rädisor och picklad gurka. Garnera med frisésallad och krasse. Servera gärna lite extra smöremulsion vid sidan.
Picklad gurka
- Skala och hyvla gurkan tunt. Krama ur överflödig vätska och lägg gurkan i en bunke.
- Häll på ättika, vatten, socker och sist lite salt.
- Blanda och låt stå och dra i kyl ca 10 minuter.
Brynt smöremulsion
- Gröp ur äggen och mixa med citronsaften.
- Tillsätt smöret droppvis under mixning eller kraftig vispning, smaka av med salt och peppar.