stäng av

Ingredienser

  • 4 Polarkaka
  • 250 g kokta gula ärtor
  • 3 msk tahini
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 4 msk citronsaft
  • 1 msk spiskummin
  • dl kokvatten från ärtorna
  • salt och peppar
  • lite olivolja
  • 8 bitar grillad paprika
  • 4 msk oliver
  • 2 mozzarellaostar
1
2
3
4
5
2 röster

Grillmacka med ärthummus, grillad paprika, oliver och mozzarella

0.72 kg CO2e/portion
26%

av rek. daglig klimatbudget

Förslag på bröd

Polarkaka

Ingredienser

  • 4 Polarkaka
  • 250 g kokta gula ärtor
  • 3 msk tahini
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 4 msk citronsaft
  • 1 msk spiskummin
  • dl kokvatten från ärtorna
  • salt och peppar
  • lite olivolja
  • 8 bitar grillad paprika
  • 4 msk oliver
  • 2 mozzarellaostar

Gör så här

  1. Koka ärtorna enligt anvisning på förpackningen, spara kokvattnet.
  2. Mixa ärtor, tahini, vitlök, citronsaft, spiskummin, salt, peppar och ca 1½ dl kokvatten i en matberedare så det blir krämigt. Smaka av med några droppar olivolja, salt, peppar och eventuellt lite mer spiskummin.
  3. Bred ärthummus över två hela brödskivor. Fördela paprika, oliver och skivad mozzarella på bröden. Lägg på de andra brödskivorna.
  4. Dela i mindre bitar om du inte får plats med hela bröden i smörgåsgrillen. Grilla mellan bakplåtspapper tills osten smält.
  5. Dela i mindre bitar och servera med en sallad och gärna extra oliver.
  6. Tips: Gula ärtor är supergott i hummus men kikärtor eller vita bönor fungerar lika bra.