Kebab med mynta- och honungsyoghurt
Förslag på bröd
Sarek
Ingredienser
- 4 Sarek
- 400 g Lammentrecote
- 2 tsk Spiskummin
- 2 msk Persilja, hackad
- 1 tsk Chilipulver
- 2 Vitlöksklyftor, finrivna
- 1½ msk Rapsolja
- 3 dl Grekisk yoghurt (ca 10 %)
- 1½ msk Mynta, finhackad
- 1½ msk Akaciahonung
- 2 tsk Olivolja
- ½ tsk Sriracha (eller annan stark chilisås)
- Salt och peppar
- Salladsblad, körsbärstomater – gärna snabbfrästa i olivolja, salladslök, skivade rädisor och skivad krasse till servering
Gör så här
- Börja med kebaben som ska marineras. Skär lammentrecoten i strimlor.
- Blanda spiskummin, hackad persilja, chilipulver, rivna vitlöksklyftor och olja i en bunke.
- Blanda med köttet och låt stå i kyl så länge du har tid, gärna upp till 5 timmar, ju längre tid desto mer smak från kryddorna.
- Ta fram köttet i rumsvärme en halvtimme före tillagning.
- Stek köttet snabbt i het panna precis innan servering.
- Förbered yoghurtsåsen genom att låta yoghurten rinna av i ett kaffefilter ca en halvtimme.
- Blanda sedan med övriga ingredienser i en bunke.
- Smaka av med salt och peppar.
- Fyll bröden med salladsblad, kebabkött och yoghurtsås och rulla ihop till en rulle eller wrap.
- Servera med tillbehören och gärna mer yoghurtsås.