Mandelkaka med citron, hjortronsylt och grädde
Förslag på bröd
Polarpärlan Fullkorn
Ingredienser
- 8 Polarpärlan Fullkorn
- 150 g mandelspån
- Mandelsmet:
- 150 g socker
- 150 g mandelmjöl
- 100 g smör
- 2 ägg
- 60 g vetemjöl
- 1 msk rivet citronskal
- Sockerlag:
- 150 g socker
- 1½ dl vatten
- Topping:
- 3 dl grädde
- 1 burk hjortronsylt
Gör så här
Mandelsmet
- Blanda samman smör och socker till en jämn smet, tillsätt sedan mandelmjölet och rör samman.
- Tillsätt sedan äggen ett i taget, rör ordentligt. Sist ner i med mjölet och blanda samman.
- Ställ in i kylen minst 1,5 timme för att stelna till ordentligt.
Sockerlag:
- Häll alla ingredienser till sockerlagen i en kastrull och värm tills sockret löst sig.
- Ställ sen åt sidan för att svalna.
Mandelkaka
- Lägg ut bröden på ett bakplåtspapper, pensla rikligt med sockerlag och låt den dra in i brödet.
- Bred eller spritsa sedan ut mandelsmeten över hela brödet, inte för tunt. Strö över mandelspånen och baka sen i ugnen i ca 15 min i 200 grader.
Topping
- Vispa grädden lätt medan kakorna svalnar lite.
- Servera med lättvispad grädde och hjortronsylt.