Midsommartårta
Receptet är tillagat på sex stycken halvmånar, 1 påse Polarkaka.
Förslag på bröd
Polarkaka
Ingredienser
- 6 halvmånar Polarkaka
- 8 Skalade mjöliga potatisar
- 2 dl Creme fraiche
- ½ dl Gräslök, finhackad
- 1 dl Rödlök, finhackad
- 1 Citron, det finrivna skalet
- ½ dl Dill, finhackad
- 4 Stora hela matjessillfiléer
- Salt och nymald svartpeppar
- 400 g Pepparrotsfärskost alt. naturell smaksatt med färsk pepparrot
- 2 dl Naturell yoghurt, turkisk eller grekisk
- 1 bunt Färsk grön sparris
- 1 bunt Färsk vit sparris, skalad
- ½ Gurka, skalad och urkärnad
- Gräslök
- Blandade örter
Gör så här
Fyllningen
- Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
- Häll av vattnet och låt den ånga av.
- Pressa den ”torra” potatisen igenom en potatispress ner i en bunke. Låt svalna.
- Tillsätt fint hackade matjessillfiléer, gräslök, rödlök, citron och dill.
- Klicka i crème fraiche och vänd ihop allt till en kräm/fyllning.
- Smaka av med salt och peppar.
Montering och garnering del I
- Dela upp fyllningen i två delar.
- Fördela fyllning på två Polarkakor, lägg de skurna sidorna mot varandra.
- Lägg på två Polarkakor med skarven åt motsatta hållet, fördela resten av fyllning.
- Lägg tårtan på en bricka.
- Plasta och lägg en tyngd ovanpå.
- Låt den stå i ca 2 timmar.
Montering och garnering del II
- Dela och lättkoka sparrisen i saltat vatten.
- Tärna kålrot och koka den mjuk.
- Tärna gurkan och skär gräslöken i 2 cm långa ”stavar”.
- Blanda färskost och yoghurt till en jämn smet.
- Plasta av och stryk tårtan med pepparrotsfärskosten.
- Garnera med sparris, kålrot, gurka ev mer tärnad matjessill, gräslök och örter.
- Tips! Om det finns syren, maskros, ringblomma eller kanske gräslöksblomma är det också fint att garnera tårtan med.