Grön smörgåstårta med sockerärter och avokado
Receptet är tillagat på åtta stycken halvmånar, 2 påsar Jubileumskaka.
Förslag på bröd
Jubileumskaka
Ingredienser
- 8 halvmånar Jubileumskaka
- Fyllning 1:
- 1½ dl Creme fraice
- 2 Ägg
- 2 tsk Dijonsenap
- 3 msk Smörgåskrasse
- 1 tsk Citronsaft
- Salt och peppar
- Fyllning 2:
- 2 Avokado
- 1 tsk Citronsaft
- 3 msk Creme fraiche
- 1 Liten rödlök
- Salt och peppar
- Fyllning 3:
- 1½ dl Creme fraiche
- 4 msk Pepparrot, färskriven
- 3 msk Dill, hackad
- ½ Gurka
- Salt och peppar
- Topping:
- ½ dl Creme fraiche
- 200 g Färskost, naturell
- Salt och peppar
- 10 Tunna gurkremsor
- 10 Sockerärter
- 8 Rädisor
- 1 Rödlök
- 2 msk Krasse
- 2 msk Gräslök
- Några droppar god olivolja
- ½ Citron, det finrivna skalet
- Blomblad från ätbara blommor, tex violer
- 1 msk Solrosfrön, rostade
- 1 msk Svarta sesamfrön
Gör så här
- Fyllning 1: Koka äggen i 8 minuter och spola kallt.
- Hacka och blanda med övriga ingredienser. Låt stå i kylen.
- Fyllning 3 (ska stå längre än fyllning 2 därför gör vi den först): Riv pepparroten på den fina sidan av rivjärnet.
- Skala gurkan och gröp ur den.
- Hacka gurka, dill och blanda ihop allt i en skål. Låt stå.
- Fyllning 2: Hacka rödlöken mycket fint. Dela och kärna ur avokadon och mosa den i en skål. Tillsätt övriga ingredienser.
Topping
- Koka sockerärterna i saltat vatten i ungefär 1-2 minuter. Spola kalla.
- Rör ihop crème fraiche med färskost, salt och peppar.
- Skala 8 tunna skivor av gurkan med en potatisskalare.
- Skiva rödlöken i mycket tunna halvmånar och hacka gräslöken.
- Skiva rädisorna i tunna skivor och lägg i en skål med vatten.
Montering:
- Bred ut fyllning 1 på ett polarbröd.
- Toppa med ett till polarbröd och bred på fyllning 2.
- Toppa med ett till bröd och bred på fyllning 3.
- Toppa med den sista biten bröd och bred på crème fraichen och färskostblandningen.
- Låt tårtan stå i 15 minuter så att smakerna hinner sätta sig i brödet.
Topping:
- Rulla ihop gurkremsorna och lägg ut på toppen.
- Lägg även ut sockerärterna och rödlöken.
- Fördela rädisorna över tårtan.
- Strö över hackad gräslök och krasse över allt.
- Strö över solroskärnorna och sesamfrön.
- På med rivet citronskal, några droppar olivolja samt salt och peppar.
- Avsluta med att strö blombladen över tårtan. Klart!