Polarbröd goes vegan
Receptbidrag från Nathalié Teodorson.
Ingredienser
- 1 paket Polarbröd rågkaka 6-pack 250 g
- råa betor och stjälkselleri
- 1 dl ättiksprit 12%
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 1 tetra kikärtor, avrunnen vikt 230 g
- 50 g kokta, kalla rödbetor
- 1 msk tahini
- färsk vitlök efter smak
- citronsaft efter smak
- olivolja eller rapsolja
- salt
- svartpeppar
- 150 g creamy vegansk färskost
- 100 g grekisk veganost, typ fetaost
- 150 g äggfri majonnäs
- 30 g ruccola
Gör så här
- Picklade betor och stjälkselleri: Blanda ättiksprit, socker och vatten, koka upp och vispa tills sockret smält. Dra av från värmen och låt kallna. Dela upp lagen i två skålar. Tärna en stjälk stjälkselleri och lägg i en del av lagen. Skiva ett par okokta rödbetor tunt på mandolin och lägg i den andra lagen. Låt pickla minst 3 timmar, helst över natten. Detta kan göras några veckor i förväg.
- Rödbetshummus: Mixa kikärter, 50 g kokta, kalla rödbetor tahini tills det börjar bli som en kräm. Mixa ned vitlök, citronsaft och olja efter konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Fetaröra: Blanda 100 g färskost, grekisk veganost, 50 g majonnäs, salt och peppar till önskad konsistens. Låt gärna delar av fetaosten vara i bitar.
- Ruccolaröra med stjälkselleri: Rör ihop picklad stjälkselleri, avrunnen, ruccola, 50 g färskost, 100 g majonnäs och smaka av med salt och peppar.
- Montering: Lägg en rågkaka på ett fat. Bred på hälften av fetaröran. Lägg på rågkaka och bred på en del av rödbetshummusen. Fortsätt nästa lager med hälften av ruccolaröran och fortsätt bygg lager med det resterande brödet. Använd gärna hummus i ett lager och resten till att dekorera med.
- Plasta om tårtan och låt den gärna dra i minst 1–2 dygn i kylen så brödet suger åt sig av fyllningarna.
- Bred resten av hummusen runtom tårtan.
- Häll av rödbetsskivorna och forma dem som rosor och dekorera tårtan med – enklast är att lägga skivorna omlott på varandra och sen rulla ihop. Du kan även använda ärtskott och olika varianter av krasse.