stäng av

Ingredienser

  • 1 Hällakaka
  • Marinerade räkor
  • 100 g skalade räkor
  • ½ röd chili
  • ½ lime
  • 1 krm sambal oelek
  • 1 krm paprikapulver
  • Chilimajonnäs
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk sambal oelek
  • ½ klyfta vitlök
  • Salt och peppar
  • ½ avokado
  • 10 skrivor gurka
  • 1 limeklyfta
1
2
3
4
5
0 röster

Räkmacka med chilimarinerade räkor

En fräsch och god räkmacka med asiatisk touch – räkorna får en fantastisk smak i marinaden!

Förslag på bröd

Hällakaka

Ingredienser

  • 1 Hällakaka
  • Marinerade räkor
  • 100 g skalade räkor
  • ½ röd chili
  • ½ lime
  • 1 krm sambal oelek
  • 1 krm paprikapulver
  • Chilimajonnäs
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk sambal oelek
  • ½ klyfta vitlök
  • Salt och peppar
  • ½ avokado
  • 10 skrivor gurka
  • 1 limeklyfta

Gör så här

Marinerade räkor

  1. Låt räkorna rinna av (eller tina de frysta räkorna), lägg dem i en skål. Hacka chilin fint och tillsätt. Pressa i saften från limen, rör ner sambal oelek och paprikapulver. Blanda.
  2. Låt stå kallt och marinera i 1-2 h, blanda runt då och då. Smaka av och tillsätt t ex mer paprikapulver eller lite salt om det behövs. Det går att korta tiden om du har bråttom men de blir godare om de marinerar minst en timme.

Chilimajonnäs

  1. Blanda majonnäs med sambal oelek och riven eller pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.

Montering

  1. Skär 1/2 avokado i tunna skivor. Bred ut hälften av chilimajonnäsen på brödet och lägg på gurka och avokado. Placera räkorna i mitten av mackan, toppa med chilimajonnäs och en klyfta lime. Dekorera gärna med lite hackad chili!

Tips!

  1. Supergott att marinera räkor till räkmackor, testa gärna olika smaksättningar. Blanda t ex räkor med hackad dill och pressad citron. Eller lite wasabi från tub och hackad koriander. En annan god smakkombination är japansk soja och riven ingefära.
  2. Låter du räkorna stå i marinaden ca en timme så räcker det oftast för att de ska dra åt sig god smak, tänk bara på att hälla av ev överskott av vätska innan du lägger dem på smörgåsen.