stäng av

Ingredienser

  • 8 halvmånar Jubileumskaka
  • 1 g Saffran
  • 1 tsk Råsocker
  • 1 nypa Salt
  • 3 dl Vispgrädde
  • 2 dl Creme fraiche eller gräddfil
  • ½ Purjolök
  • 400 g Rökt renkött alt. annat rökt kött
  • 600 g Färskost
  • 1 dl Pepparrot, riven
  • 1 kruka Persilja
  • ½ dl Torkade tranbär
1
2
3
4
5
199 röster

Saffranstårta

1.17 kg CO2e/portion
43%

av rek. daglig klimatbudget

Receptet är tillagat på åtta stycken halvmånar, 2 påsar Jubileumskaka.

Förslag på bröd

Jubileumskaka

Ingredienser

  • 8 halvmånar Jubileumskaka
  • 1 g Saffran
  • 1 tsk Råsocker
  • 1 nypa Salt
  • 3 dl Vispgrädde
  • 2 dl Creme fraiche eller gräddfil
  • ½ Purjolök
  • 400 g Rökt renkött alt. annat rökt kött
  • 600 g Färskost
  • 1 dl Pepparrot, riven
  • 1 kruka Persilja
  • ½ dl Torkade tranbär

Gör så här

Saffransblandning

  1. Stöt först saffran med socker till ett fint pulver.
  2. Vispa sedan grädden luftig innan du tillsätter crème fraiche och vispar ytterligare.
  3. Rör sedan ner saffranspulvret samt saltet i gräddblandningen.

Färskostblandning

  1. Dela och skölj purjolöken, skär i tunna skivor.
  2. Mixa färskosten med 300 g av köttet, skala och riv pepparroten och rör sedan ner i mixen.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Klipp av 6–8 persiljevippor för dekoration och hacka resten fint.

Montering

  1. Bred ut färskostmixen på den understa brödkakan.
  2. Lägg på ännu en brödkaka och bred den med saffranblandningen, strö sedan ut rikligt med fint skuren purjolök ovanpå.
  3. Lägg på en tredje brödkaka och bred ut ännu ett lager av färskostmixen.
  4. Bred ut resten av saffranskrämen på den fjärde och sista brödskivan, strö över fint skuren purjolök och finhackad persilja.
  5. Dekorera med resten av köttet, persiljevippor och tranbär. Servera och njut!