Säsong för surströmming
”Syrad fisk är en uråldrig anrättning, hvars tillredning naturen sjelf alltid ombesörjt ända från verldens skapelse. Våra föräldrar vädrade densamma redan utanför paradisets portar, och den var tidigt känd såväl vid alla kjökkenmöddingar och pålhyddor, som hos greker och romare, ty alla visste hvad syrad fisk betydde; men smaken derför var ännu icke så utvecklad som nu – man kände icke då haut goût.”
Dr.CH E.M. Hagdahl i slutet av 1800-talet.
Förslag på bröd
Gene Tunnbröd
Ingredienser
- 1 Gene Tunnbröd
- smör
- skivad nykokt mandelpotatis
- surströmming – rensad och filéad
- finhackad färsk lök
- tomater
- gräddfil
Gör så här
- Smöra brödet, lägg på skivad mandelpotatis och valfri mängd strömming.
- Toppa med lök och gräddfil och kanske några skivor tomat.
- Lägg på ytterligare en skiva tunnbröd för en klämma. Njut!
Öppna surströmmingsburken
- Öppna surströmmingsburken, häll av spadet, skölj strömmingen – gärna i Vischyvatten.
- Lägg upp fisken på ett fat med en bädd av enris. Dekorera gärna bordet med rönnbärskvistar.
- Att äta ute i det fria förhöjer naturligtvis upplevelsen!