stäng av

Ingredienser

  • 6 halvmånar Polarkaka
  • 800 g morötter (ca 7-8 stycken)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt + 1/2 tsk salt
  • 2 citrongräs
  • 2 msk pressad lime
  • 1 msk röd currypasta
  • 250 frysta sojabönor
  • 200 g naturell färskost
  • 1 dl hackade jordnötter
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk rivet limeskal
  • ¾ tsk salt
  • ½ tsk chiliflakes
  • Garnering:
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 1 gurka
  • 1 lime
  • gemsallad
  • färska örter, exempelvis thaibasilika, koriannder, ätbara blommor
1
2
3
4
5
17 röster

Smörgåstårta asian style

En vegetarisk smörgåstårta med asiatiska smaker.

Receptet är tillagat på sex stycken halvmånar, 1påse Polarkaka.

Förslag på bröd

Polarkaka

Ingredienser

  • 6 halvmånar Polarkaka
  • 800 g morötter (ca 7-8 stycken)
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt + 1/2 tsk salt
  • 2 citrongräs
  • 2 msk pressad lime
  • 1 msk röd currypasta
  • 250 frysta sojabönor
  • 200 g naturell färskost
  • 1 dl hackade jordnötter
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 tsk rivet limeskal
  • ¾ tsk salt
  • ½ tsk chiliflakes
  • Garnering:
  • 2 tsk sesamolja
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 1 gurka
  • 1 lime
  • gemsallad
  • färska örter, exempelvis thaibasilika, koriannder, ätbara blommor

Gör så här

Morotsröra

  1. Sätt ugnen på 225° varmluft. Skala och skär morötterna i bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö på 1 tsk salt. Ställ plåten mitt i ugnen och rosta morötterna ca 15 min.
  2. Ta bort det yttersta torra på citrongräset och skär bort den nedersta roten. Hacka sedan gräset så fint det bara går. Mixa det sedan i en matberedare. Tillsätt morötter och fortsätt mixa till en slät smet. Blanda i limesaft, currypasta och 1/2 tsk salt. Låt kallna.

Bönröra

  1. Tina bönorna och mixa dem med färskosten. Tillsätt jordnötter, ingefära, limeskal, salt och chiliflakes.

Montera och garnera

  1. Lägg ihop två brödhalvor till en botten. Bred på morotsröra. Lägg på 2 bröd och bred på bönröran. Lägg på ytterligare 2 bröd. Plasta in tårtan och låt stå i kylen ca 3 timmar.
  2. Blanda majonnäs och sesamolja. Bred sesammajonnäsen på de översta bröden och strö på sesamfrön. Skär gurkan i skivor och limen i smala klyftor. Garnera tårtan med salladsblad, gurka, limeskivor, örter och blommor. Servera direkt.