Smörgåstårta asian style
En vegetarisk smörgåstårta med asiatiska smaker.
Receptet är tillagat på sex stycken halvmånar, 1påse Polarkaka.
Förslag på bröd
Polarkaka
Ingredienser
- 6 halvmånar Polarkaka
- 800 g morötter (ca 7-8 stycken)
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt + 1/2 tsk salt
- 2 citrongräs
- 2 msk pressad lime
- 1 msk röd currypasta
- 250 frysta sojabönor
- 200 g naturell färskost
- 1 dl hackade jordnötter
- 1 msk riven ingefära
- 1 tsk rivet limeskal
- ¾ tsk salt
- ½ tsk chiliflakes
- Garnering:
- 2 tsk sesamolja
- 2 msk rostade sesamfrön
- 1 gurka
- 1 lime
- gemsallad
- färska örter, exempelvis thaibasilika, koriannder, ätbara blommor
Gör så här
Morotsröra
- Sätt ugnen på 225° varmluft. Skala och skär morötterna i bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och strö på 1 tsk salt. Ställ plåten mitt i ugnen och rosta morötterna ca 15 min.
- Ta bort det yttersta torra på citrongräset och skär bort den nedersta roten. Hacka sedan gräset så fint det bara går. Mixa det sedan i en matberedare. Tillsätt morötter och fortsätt mixa till en slät smet. Blanda i limesaft, currypasta och 1/2 tsk salt. Låt kallna.
Bönröra
- Tina bönorna och mixa dem med färskosten. Tillsätt jordnötter, ingefära, limeskal, salt och chiliflakes.
Montera och garnera
- Lägg ihop två brödhalvor till en botten. Bred på morotsröra. Lägg på 2 bröd och bred på bönröran. Lägg på ytterligare 2 bröd. Plasta in tårtan och låt stå i kylen ca 3 timmar.
- Blanda majonnäs och sesamolja. Bred sesammajonnäsen på de översta bröden och strö på sesamfrön. Skär gurkan i skivor och limen i smala klyftor. Garnera tårtan med salladsblad, gurka, limeskivor, örter och blommor. Servera direkt.