Smörgåstårta med vilda örter och ostcrème
Otroligt vacker lakto-ovo vegetarisk smörgåstårta fylld med två sorters ostcrème.
Receptet är tillagat på åtta halvmånar Jubileumskaka, två förpackningar.
Förslag på bröd
Jubileumskaka
Ingredienser
- 8 halvmånar Jubileumskaka
- Ädelostcremé:
- 250 g ädelost, gärna gräddädel
- 3 dl creme fraiche
- 1 dl gräddfil
- Salt och svartpeppar
- Nässel- och ostcréme
- 200 g västerbottensost
- 250 g färskost
- 2 dl creme fraiche
- 1 liten rödlök
- 200 g förvällda nässlor, kan bytas ut till spenat
- Salt och peppar
- Dekoration
- 100 g ädelost, gärna gräddädel
- Ätbara vilda örter och blommor ex: kirskål, ringblomma, granskott, ängssyra, gräslöks blommor, oxalis
Gör så här
Ädelostcréme
- Finsmula ner ädelosten i en bunke, tillsätt gräddfil och crème fraiche och blanda samman. Smaka av med salt och peppar.
Nässel- och ostcréme
- Ta bort den hårda stjälken på nässlorna och förväll dem i lättsaltat vatten cirka 3 min. Låt dem rinna av och pressa ut allt vatten.
- Skala och finhacka löken. Mixa nässlor och lök med mixerstav. Rör i crème fraiche och färskost. Salta och peppra.
Montering
- Lägg en hel rund Jubileumskaka i botten och bred på hälften av ädelostkrämen. Lägg nästa brödkaka ovanpå men med skarven åt ett annat håll. Fördela hälften av nässel- och ostkrämen på denna.
- Upprepa med två lager till där det sista brödet har nässelkräm på toppen. Nu kan tårtan täckas med plastfolie stå några timmar innan den garneras, precis innan servering.
Dekoration
- Garnera med valfria örter och växter, smula sen på ädelosten. Servera.