stäng av

Ingredienser

  • 8 halvmånar Jubileumskaka
  • Ädelostcremé:
  • 250 g ädelost, gärna gräddädel
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • Salt och svartpeppar
  • Nässel- och ostcréme
  • 200 g västerbottensost
  • 250 g färskost
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 liten rödlök
  • 200 g förvällda nässlor, kan bytas ut till spenat
  • Salt och peppar
  • Dekoration
  • 100 g ädelost, gärna gräddädel
  • Ätbara vilda örter och blommor ex: kirskål, ringblomma, granskott, ängssyra, gräslöks blommor, oxalis
1
2
3
4
5
12 röster

Smörgåstårta med vilda örter och ostcrème

Otroligt vacker lakto-ovo vegetarisk smörgåstårta fylld med två sorters ostcrème.
Receptet är tillagat på åtta halvmånar Jubileumskaka, två förpackningar.

Förslag på bröd

Jubileumskaka

Ingredienser

  • 8 halvmånar Jubileumskaka
  • Ädelostcremé:
  • 250 g ädelost, gärna gräddädel
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • Salt och svartpeppar
  • Nässel- och ostcréme
  • 200 g västerbottensost
  • 250 g färskost
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 liten rödlök
  • 200 g förvällda nässlor, kan bytas ut till spenat
  • Salt och peppar
  • Dekoration
  • 100 g ädelost, gärna gräddädel
  • Ätbara vilda örter och blommor ex: kirskål, ringblomma, granskott, ängssyra, gräslöks blommor, oxalis

Gör så här

Ädelostcréme

  1. Finsmula ner ädelosten i en bunke, tillsätt gräddfil och crème fraiche och blanda samman. Smaka av med salt och peppar.

Nässel- och ostcréme

  1. Ta bort den hårda stjälken på nässlorna och förväll dem i lättsaltat vatten cirka 3 min. Låt dem rinna av och pressa ut allt vatten.
  2. Skala och finhacka löken. Mixa nässlor och lök med mixerstav. Rör i crème fraiche och färskost. Salta och peppra.

Montering

  1. Lägg en hel rund Jubileumskaka i botten och bred på hälften av ädelostkrämen. Lägg nästa brödkaka ovanpå men med skarven åt ett annat håll. Fördela hälften av nässel- och ostkrämen på denna.
  2. Upprepa med två lager till där det sista brödet har nässelkräm på toppen. Nu kan tårtan täckas med plastfolie stå några timmar innan den garneras, precis innan servering.

Dekoration

  1. Garnera med valfria örter och växter, smula sen på ädelosten. Servera.