Somrig smörgåstårta med räkor och primörer
Receptet är tillagat på sex stycken halvmånar, 1,5 påse Jubileumskaka.
Förslag på bröd
Jubileumskaka
Ingredienser
- 6 halvmånar Jubileumskaka
- Basröra:
- 600 g Färskost, naturell
- 5 dl Creme fraiche
- 1 tsk Salt
- 1 tsk Vitpeppar
- Sparrisröra:
- ½ sats Basröra
- 1 knippe Grön sparris, i tunna skivor
- 1 Ekologisk lime, det finrivna skalet
- 3 msk Dill, finskuren eller plockad
- Äppelröra:
- ½ sats Basröra
- 2 Röda äpplen, tärnade
- 1 Fänkål, tärnad eller grovt mixad
- 2 msk Pepparrot, riven
- Topping:
- 1 Huvud crispsallad
- 300 g Räkor, skalade
- 300 g Primörer tex färsk sparris, sockerärtor, rädisor, vårlök, i bitar
- 2 msk Matolja
- 2 msk Vinäger
- 1 krm Salt
- 2 Ägg, kokta, i klyftor
- 1 Litet knippe gräslök
Gör så här
Basröra
- Börja med basröran.
- Vispa färskost och crème fraiche hårt i maskin eller med elvisp.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ta undan ca 1 dl till topping.
- Dela resterande röra i två lika stora delar och blanda en del med ingredienserna till sparrisröran och en del med ingredienserna till äppelröran.
- Försök att röra försiktigt så att krämigheten består och inte rörorna blir för lösa.
Montering
- Vik ut ett bröd så du får en hel rund brödskiva och lägg på ett fat, bred ut sparrisröra ovanpå. Jämna till.
- Lägg på ett lager bröd, bred på äppelröra.
- Lägg på ett lager bröd och stryk ut kvarvarande basröra ovanpå.
Dekorering
- Lägg sallad runt kanterna på ovansidan.
- Lägg räkorna i en ring på salladen.
- Bland primörer, olja, vinäger och salt, lägg mitt på tårtan.
- Luta äggklyftorna mot salladen.
- Toppa med gräslök i ca 5 cm bitar.
- Eller dekorera fint efter din egen smak.
- Tips: Vill du förbereda tårtan kan du göra allt utom att blanda primörer och dressing. Ställ i kyl och toppa med grönsakerna innan servering.