Strömmingswraps – serveras med potatisstomp och picklade rädisor
Förslag på bröd
Sarek
Ingredienser
- 4 Sarek
- 200 g Rädisor, finstrimlade
- 1 dl Vitvinsvinäger
- 3 dl Vatten
- 1 msk Salt
- ¼ tsk Dillfrön
- 3 Svartpepparkorn
- 500 g Potatis
- 4 msk Olivolja
- 1 tsk Flingsalt
- 1 Citron, skal och saft
- 3 msk Bladpersilja, finhackad
- 8 Strömmingfiléer
- 3 msk Rumsvarmt smör
- 1 msk Salvia, finhackad
- 1 Lime, skalet
- 3 msk Vetemjöl
- 1 Ägg
- ½ dl Panko
- 1 msk Smör
- 1 msk Rapsolja
- 1 dl Creme fraiche eller smetana
- Dill
Gör så här
Picklade rädisor
- Pickla rädisorna, gärna en eller ett par dagar tidigare.
- Skölj och skär rädisorna så tunt som möjligt.
- Lägg i en helt ren burk.
- Koka upp vinäger, vatten, salt, dillfrön och peppar. Låt sjuda ett par minuter.
- Häll den heta lagen över grönsakerna.
- Sätt på lock med gummiring. Låt svalna.
- Låt gärna grönsakerna stå ett par veckor eller längre, så blir inläggningen riktigt god.
Potatisstomp:
- Gör potatisstomp. Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela större potatisar. Lägg potatisarna i en långpanna.
- Ringla över olja och strö över salt. Blanda om ordentligt.
- Sätt in långpannan i ugnen ca 20-25 minuter.
- Låt svalna något.
- Mosa rotfrukterna lite slarvigt med en gaffel.
- Blanda ner extra olivolja, citronskal och -saft samt finhackad persilja. Smaka av med salt.
Strömming:
- Drag bort skinnet från strömmingarna.
- Blanda ihop smör med salvia och lime.
- Bred på smöret på den ”köttiga sidan” och lägg ihop strömmingsfiléerna två och två.
- Ställ fram tre djupa tallrikar och lägg mjöl i en, uppvispat ägg i den andra och panko i den tredje.
- Vänd strömmingsfiléerna först i mjöl, doppa dem därefter i ägg och vänd dem sist i panko.
- Stek 5–6 filéer åt gången i olja och smör, ca 2 minuter på varje sida till en gyllenbrun färg.
- Lägg dem på ett ugnssäkert fat och håll dem varma i 100° varm ugn.
Wrap
- Bred lite crème fraiche på brödet.
- Lägg på potatisstomp och strömming.
- Toppa med rädisor, extra crème fraiche och dill. Rulla ihop och ät..