Varm tapassmörgåstårta
Förslag på bröd
Polarkaka
Ingredienser
- 3 halvmånar Polarkaka
- Rikligt med olivolja att steka i
- 2 krossade vitlöksklyftor
- 1 kvist rosmarin
- Flingsalt
- Råstekt potatis:
- 6 mellanstora potatisar, fast sort
- Olivolja
- Salt och peppar
- Romanescosås:
- 1 vitlöksklyfta
- 200 g grillad paprika
- 1 dl rostad mandel
- 2 tsk rödvinsvinäger
- 1 krm stark chili
- 3 msk olivolja
- Salt
- Topping:
- Salami
- Serranoskinka
- Oliver
- Manchegoost
- Fyllda paprikor med färskost
- Banderillas alt. cornichons
Gör så här
Råstekt potatis
- Tvätta och skiva potatisen i tunna skivor, de behöver ej skalas innan. Stek skivorna i olivolja tills de får en härlig yta och är genomstekta. Salta och peppra.
Romanescosås
- Lägg alla ingredienser till såsen i en mixer och blanda till en grov sås. Smaka av med salt och peppar.
Montering
- Stek bröden i riktigt med olivolja, vitlök och rosmarin. De ska få en känsla av friterad yta. Låt dem svalna något innan du monterar tårtan.
- Börja med att lägga ett bröd på ett serveringsfat. Bred ut hälften av såsen och toppa med hälften av potatisen. Lägg på ett nytt bröd och upprepa med sås och potatis.
- Lägg på det sista brödet och dekorera med alla härliga ingredienser till toppingen; skivor av salami, serranoskinka, manchegoost, oliver, banderillas samt fyllda paprikor efter tycke och smak. Det går även att lägga all topping på ett separat fat. Servera direkt.