Västerbottensostpaj på Njalla
Förslag på bröd
Njalla
Ingredienser
- 4 Njalla
- 200 g Västerbottensost
- 4 Ägg
- 4 dl Crème fraiche
- En nypa salt
- Smör till pensling
- Till servering: välj dina favorittillbehör tex sallad, rom, gräddfil, gräslök, rökt lax, räkor, kräftor, smörkokt sparris, rökt kött eller någon god röra.
Gör så här
Pajskal
- Sätt ugnen på 180 grader
- Smält smöret och pensla brödet på bägge sidor. Tryck försiktigt (lätt hand men bestämt) ut varje brödskiva i en pajform ca 14 cm. Har du mindre formar går det att skära bort en del av brödkanten så den passar i formen. Botten ska vara så hel som möjligt så tryck försiktigt i kanterna. Upprepa med resterande brödskivor.
- Förgrädda skalen mitt i ugnen tills de fått lite färg, ca 5 minuter. Låt skalen svalna.
Fyllning
- Vispa försiktigt ihop ägg, crème fraiche och salt, det är bra om crème fraichen behåller sin fasthet och inte blir för rinnig, då mjuknar inte botten lika mycket.
Gräddning
- Fyll skalen med ost och äggstanning.
- Grädda mitt i ugnen tills fyllningen just har stannat och pajen fått lite färg, det tar ca 25 minuter.