Veganska smörgåstårtan
Receptbidrag från Pontus Hillin.
Ingredienser
Gör så här
- Romesco: Låt paprikan rinna av. Dela och kärna ur chilin. Pressa vitlöken. Blanda det med solrosfrön, olivolja och rödvinsvinäger. Mixa till en tjock massa i en matberedare eller stavmixer. Smaka av med salt.
- Caviarröra: Dela, kärna ur och skär gurkan i små tärningar. Skala och finhacka löken. Riv skalet från citronen. Blanda med 2 dl majonnäsen och an halv burk tångcaviar.
- Avokadoröra: Kärna ur en avokado och skala. Skala och finhacka rödlök. Mosa med gaffel tills den blir mjuk i konsistensen. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg 2 Polarkakeskivor i botten så det blir en helcirkel. Bred ut avokadoröran. Lägg sedan romescoröran på avokadoröran i ett jämt lager. Lägg ett nytt lager med bröd, 2 halvor.
- Ha sedan på cirka hälften av caviarröran och bred ut i ett jämt lager. Lägg sista lagret med bröd, 2 halvor. Ha nu på majonnäs i ett tunt lager kring hela tårtan, gärna också sidorna. Lägg på det sista av caviarröran på toppen i ett jämt lager.
- Topping: Bred ut 2 dl majonnäs på sidan av tårtan. Klicka ut 0,5 burk tångcaviar och gör toppingen som du vill för stunden. Garnera med avokado, morot, gurka, groddar och paprika. Tips kan vara att ta osthyvel eller potatisskalare och dra längst med moroten och gurkan för att få långa och breda skivor.
- Ett mycket gott och fräscht alternativ till den traditionella smörgåstårtan.