Vegotårta Banh Mi
Receptbidrag av Malin Ilis
Förslag på bröd
Jubileumskaka
Ingredienser
Gör så här
Lager 1
- Riv gurkan och krama ur vätskan. Blanda med Tartex.
Lager 2
- Karamelliserad lök: Skär 3 gula lökar i smala klyftor. Stek tills de börjar få färg. Riv ner två vitlöksklyftor och en tumstor bit ingefära. Krydda generöst med svartpeppar.
- Häll i 3 msk japansk soja och 2 dl vatten. Smält 3 msk socker i 2 msk vatten i en kastrull tills det är gyllene, häll ner i löken. Småkoka under folie 15 min, fortsätt sen utan folie tills vätskan nästan kokat bort. Kyl.
- Blanda med koriander och grön chili
Lager 3
- Grovriv morötterna och häll spadet från syltlöken över dem, låt stå i kyl tills de behövs. Riv ner 1 vitlöksklyfta i 3 dl god majonnäs (gärna egen), spara 1 dl för att spackla tårtan med. Hacka syltlöken, häll av spadet från morötterna och krama ur lite extra. Blanda med majonnäsen.
Montering
- Använd 2 st Jubileumskaka. Vispa ihop färskost med 1 dl vitlöksmajonnäs och spackla tårtan. Dekorera med hyvlad gurka och morot, chili, limeskivor och massor av koriander. Enkel att göra vegansk! Byt ut majonnäsen och färskosten mot veganska alternativ, t.ex. majonnäs gjord på kikärtsspad.